Calendar

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

 ( Joel egy 12 éves kisfiú, Gertrud a harmincas éveiben járó egyedülálló nő, akinek hiányzik az orra, de egyébként nagyon kedves nő, a Kaviárfiú pedig az a férfi, akit Joel szemelt ki Gertrudnak, és a fél könyv arról szól, hogy miként próbálja őket összehozni. Szegény Joel csak jót akar, de mindig megbánt és elszomorít valakit. )

 Ekkor ismeri fel Joel, min röhögnek.
 A Kaviárfiúnak egy papír van a kezében. És Joel megismeri azt a papírt.
 Gertrud levele. A levél, amit ő írt. Samuel levélpapírján.
 Joel érzi, hogy meghűl benne a vér. A Kaviárfiú a Gertrudtól kapott levelet mutogatja, amelyet ő, Joel írt. A titkos levelet mutogatja a cimboráinak. És röhögnek. Úgy röhögnek, hogy a szaxofon szólója alig hallatszik.
 Csak az imént szeretett meg egy embert. Sarát.
 És most meggyűlölt egy másikat. A Kaviárfiút. És amikor látja, hogy a nevetés abbamarad, és hogy a Kaviárfiú apró darabokra tépi a levelet, és a darabjait a padlóra szórja, ahol sarkak ezrei tiporják a szennybe, akkor már úgy gyűlöli a Kaviárfiút, ahogy még soha senkit nem gyűlölt életében. Úgy érzi, hogy a Kaviárfiú rátiport Gertrúdra.

                                                     ***

 - Mit tudsz te? - Gertrud már valósággal visít. - MIT TUDSZ TE?
 - Én írtam a leveleket! - Joel már maga is kiabál. - De jót akartam!
 Gertrud rezzenéstelen szemmel mered rá.
 - Igazán jót akartam - ismétli Joel. - Úgy gondoltam, hogy te meg a Kaviárfiú összeházasodtok.
 Gertrud most megragadja. Megrázza. A kíváncsiskodók köréjük gyűlnek, nagy kört alkotnak. Egy autó, amely elakad a tömegben, türelmetlenül dudál.
 - Mi a fenéről beszélsz? - rikácsol Gertrud.
 - Én írtam a leveleket, nem érted? - üvölt vissza Joel.
 Gertrud megdermed. Mostmár érti.
 És hatalmas pofont ken le neki. A kalap s a szemüveg messze repül, ugrik párat az utcakövön. Az ütés erejétől Joelnek zúg a feje, kis híján felbukik. Mintegy ködön át látja, hogy Gertrud elrohan. A kabátja úgy lebeg körülötte, mint meglőtt madár szárnya. Nagy röhögés és vihogás hangjai kísérik.
 - Ez meg mi volt? - kérdezik, akik csak most értek oda.
 - Az az orratlan Gertrud verekedett - feleli egy hang.

 Annyira rossz volt ezeket a részeket olvasnom.. Fuhh, hol Joelt sajnáltam, hol szegény nőt, akire mindenki ferde szemmel néz a fogyatékossága miatt.. A könyv maga annyira nincs jól megfogalmazva, hogy csak úgy olvasd, mint mondjuk a Harry Pottert, de mégis, fiatal gyerekeknek íródott, és... csak egy mondat is annyira érzékelteti néha, hogy... áhh, sajnálom szegény Gertrudot..

Címkék: idézetek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://stbll483skuli.blog.hu/api/trackback/id/tr65847552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása